Erik Lindsø

Forfatter og foredragsholder

Foredrag

SELV DET VÆRSTE MÅ IKKE VÆRE FORGÆVES. En dansk politibetjents breve og erindringer fra Buchenwald

Niels Peter var fange i kz-lejren Buchenwald. Efter krigen bliver han venner med den tyske soldat Günther fra Buchenwald. En fortælling om, hvordan tilgivelse kan bære et menneske igennem. Foredraget er flere gange anvendt ved et 4. maj-arrangement.

Niels Peter sidder i kz-lejren Buchenwald i 191 dage. Han skriver flere år senere: ”En dag i Buchenwald var lang som en uge, nogle dage var som måneder.” Niels Peter kommer med De Hvide Busser hjem, og den 9. maj bliver han genforenet med sin familie.
Opholdet i Buchenwald mærkede ham for livet, men familien, kærligheden og evnen til tilgivelse bærer Niels Peter oppe. Han genoptager sit arbejde som politibetjent og bliver midtpunkt i en familie med mange børn. Ti år efter krigen bliver han venner med en tysk soldat, som bor nær Buchenwald.
Som 22-årig er jeg med på en bustur til DDR. Her møder jeg Niels Peter, som er med for for første gang at gense Buchenwald. Mødet med Niels Peter og hans historie på selve åstedet bliver en grundfortælling i mit liv
Ved et tilfælde får jeg flere år senere adgang til Niels Peters breve og erindringer fra Buchenwald. Materialet er udgangspunktet for en stærk og bevægende historie om uhyrlighederne i en af Det Tredje Riges værste udryddelseslejre, men også en varm fortælling om, hvordan kærlighed og tilgivelse kan bære et menneske igennem, så selv det værste ikke bliver forgæves.