Erik Lindsø

Forfatter og foredragsholder

Foredrag

I INGEMANNS LAND. B. S. Ingemann i fortælling og sang

B.S. Ingemann har skrevet nogle af de smukkeste og mest hjertegribende salmer og sange i dansk poesi, som er uomgængelige sokkelstene i vores kulturelle dannelse.

Ingemanns digtning har haft afgørende betydning for vores nationale og religiøse selvforståelse. Derfor er kendskab til Ingemann nødvendigt for en forståelse af, hvad det vil sige at være dansk.
Tove Ditlevsen brast i gråd, da hun gav sig til at læse Ingemanns digte. Forfattere som Asger Schnack og Bjarne Reuter fremhæver Ingemann som bagtapetet i deres forfatterskab. Dan Turell besvimede simpelthen, da han til morgensangen i Vangede skole første gang hørte "Lysets engel går med glans".

Fred med hvert hjerte, fjern og nær,
som uden ro mon slå!
Fred med de få, som mig har kær,
og dem jeg aldrig så.
Sådan omfavner man som en fredens engel den brogede verden på fire linjer og i sang.
Ingemann er i dag kendt for sine sange, som er uomgængelige sokkelstene i vores kulturelle dannelse.
Hans morgen- og aftensange blev til i et tæt samarbejde med komponisten Weyse, og det er værd at bemærke, at disse to store kulturelle fyrtårne på opfordring skrev en samling sange, som var dedikerede til fattige børn på et børneasyl. Tænk, hvis der i dag var kendte forfattere og komponister, der skrev sange til børn i asylcentre.
Ingemann (1789-1862) er født på Falster, men Sorø blev stedet, hvorfra hans forfatterverden gik - sammen med sin elskede Lucie. Da hun ikke længere kunne gå, trak han hende rundt på et æsel - den elskelige mand.
Ingemann blev folkekær allerede i sin samtid. På sin 70-årsdag fik han i gave et guldhorn af danske kvinder, som beundrede ham. I øvrigt til Grundtvigs store misundelse.