Søren Engelsen

Ph.d. i filosofi, forsker i eksistens, etik og det gode liv. Ansat som postdoc på Roskilde Universitet

Foredrag

Troen, tvivlen og fornuften - det filosofiske spørgsmål om Gud og meningen med det hele

Vi danskere tager ofte lidt let på alt det dér med Gud, og nogen tager sågar kraftigt afstand fra al religion. Det ændrer dog ikke ved, at troen på noget større end os selv, troen på en større mening med det hele og troen på Gud ledsager de fleste menneskers liv på kloden. 

Samtidig må man konstatere, at tvivlen er blevet en lige så naturlig følgesvend i livet for det moderne menneske. I moderniteten har fornuften og tænkningen autoritet, og store filosoffer har tænkt dybt over religionens rolle i menneskelivet og forholdet til Gud. 

Kan vi tænke os til Gud? Måske sågar bevise Guds eksistens, som nogle filosoffer har hævdet? Kan troen bakkes op af fornuften, og er det i det hele taget muligt at skelne skarpt mellem tro og fornuft? Kan verdens lidelse forenes med idéen om en algod og almægtig Gud? Eller må vi tværtimod afvise Guds eksistens - eller måske tage et trosspring, der intet har med fornuft og tænkning at gøre, hvis vi vil fastholde det religiøse i tilværelsen? Hvordan forholder vi os til såkaldte religiøse erfaringer? Og kan vi leve meningsfuldt og moralsk uden at tro på Gud?

Foredraget tager fat på denne type spørgsmål og tager både troen og tvivlen på Gud seriøst, set fra et filosofisk perspektiv. Pointerne i foredraget henter Søren Engelsen fra forskningen, men han præsenterer dem på en forståelig måde og i levende dialog med publikum.

Regioner
Hele landet