Jens Peter Madsen

Foredragsholder og historiefortæller

Foredrag

Karen Blixen fortællinger i mundtlig fortolkning

Jens Peter Madsen har læst Karen Blixen historier siden sin ungdom. Hør ham fortæller udvalgte historier frit efter erindringen.

Foredraget sætter fokus på forfatteren Karen Blixens rødder i den mundtlige fortællekunst.

Jens Peter Madsen genfortæller et udvalg af de kendte noveller i en traditionel mundtlig fortolkning ”Lige ud af hovedet og uden bog” sådan som han selv lærte dem at kende i sit liv som ung og voksen.

Han mødte Karen Blixens noveller i sin sultne læsning som stor dreng og i sin ungdom gennem J.D.Salingers ”Forbandede Ungdom” hvor hovedpersonen, Holden med stor forundring læste, Out of Africa, af Isak Dinesen, som var et kendt psedonym for Karen Blixens første udgivelser. Det var starten på en livslang forundring for Jens Peter Madsen over det fantastiske univers og den stærkt fabulerende skrivestil, som Karen Blixen dyrkede.

For Jens Peter Madsen er det et univers som aldrig lukker sig igen, men som hele tiden åbner sig til nye oplevelser og forståelser, alt efter alder, læsninger og hans personlige stemning.

Der er skrevet og udgivet meget om Karen Blixens litterære bedrift og om hendes dramatiske helt unikke liv som barn og ung, i Afrika og senere på Rungstedlund.

Det som optager Jens Peter Madsen mest, er dog novellerne, som han genfortæller i den helt personlige form, som de har indlejret sig i hans erindring efter talrige læsninger gennem mange år.

Denne forestilling kan alt efter den  tid, som er til rådighed og efter arrangørens ønske, bestå af genfortælling af for eksempel af ”Skibsdrengens fortælling”, ”Stormfloden over Norderney” og ”Drømmerne” og kan forbindes med en samtale om Karen Blixens værk.

Forestillingen er tænkt som en opfordring til tilhørerne om at læse eller genlæse Karen Blixen og dermed også som oplæg til en samtale om de spor, som hendes værk har sat i mange menneskers erindringer.

Genfortælling af litterære værker er en gammel højskoletradition, som spillede en stor rolle i forrige århundredes, hvor engagerede og belæste højskolefolk ønskede at inspirere og motivere unge fra landet og fra byernes arbejdende folk til at knække læsekoderne og til at læse bøger med personlig indlevelse og engagement.

Regioner
Hele landet