Jens Peter Madsen

Foredragsholder og historiefortæller

Foredrag

Bare der ikke bliver krig igen!

Bare der ikke bliver krig igen!

Det sagde min far tit i min barndom i 1950erne, særligt når det brændte på ude i verden med Ungarn, Suez, Cubakrisen og mordet på John F. Kennedy. Jeg havde ikke oplevet 2. verdenskrig personligt, men jeg kendte min fars frygt for at der skulle blive krig igen. Min far var ung under krigen, men han var ikke personligt involveret i krigshandlinger og han levede i et forholdsvist fredeligt hjørne af landet. Alligevel havde frygten for krigen påvirket hans liv meget.

Jeg genfortæller nogle af de historier han fortalte og fortæller, hvordan hans frygt for krigen kom til at påvirke mit liv i barndommen og ungdommen.

”Er du en kujon – vil du ikke forsvare dit land” sagde min lærer, da jeg kom til at fortælle, at jeg ikke ville være soldat. Det var slet ikke noget populært standpunkt et sted og i en tid, hvor de fleste var i hjemmeværnet og glædede sig til at blive soldat.

Jeg fortæller mine historier for at lytterne kan erindre deres, og måske få lyst til at fortælle dem. Faren for krig eksisterer stadig i vores tid, og selv om det forekommer at være langt væk fra lille fredelige Danmark, så berører faren stadig rigtig mange danskere på forskellig vis. Det er godt at fortælle om og dele sin frygt for krigen med andre. OG ikke mindst, at dele sit håb om, at vi kan forhindre at det sker.

 

Regioner
Hele landet