
Claus Due
Eventyrer, kommunikationsekspert og forfatter
Er Fake News er en trussel mod menneskets fremtid?

Mennesket er nok det mest succesfulde sociale dyr, der har eksisteret. Og det har bragt os langt. Men succesen bygger på tre forudsætninger, vi selv er ved at undergrave.
Hvorfor er det gået så galt? Hvor hurtigt kan menneskeheden bryde sammen? Og med hvilke konsekvenser?
Delfiner, myrer, ulve, honningbier og mennesker er alle succesfulde sociale dyrearter, hvis styrke ligger i samspillet. Men hvis ikke de sociale strukturer fungerer, bryder samfundene sammen med enorme konsekvenser for det enkelte individ, og det kan gå hurtigt.
Samarbejde og gensidig hjælp er en forudsætning
Sociale dyrearters succes skyldes, at individerne hjælpes ad om et fælles formål. Det er gennem samarbejdet og fællesskabet, man står stærkere overfor livets udfordringer. Men er det slut med fælles intentioner? Egoisme er udbredt, og i bestræbelserne på at tjene egne interesser starter manipulationen og Fake News. Fordi vi selv er egoister, tvivler vi på samarbejdspartnernes motiver og bruger ressourcer på at sikre, at vi ikke bliver snydt. Endelig er egoistiske motiver som regel kortsigtede og sjældent i artens interesse på sigt.
Sociale strukturer og rollefordeling er nødvendig
Hierarkier, arbejdsdeling og overholdelse af spilleregler er forudsætninger for, at en social dyreart kan fungere, og her er menneskeheden også under pres. Når tilliden forsvinder, og vi er mistroiske overfor hinanden, så skrider autoriteten til chefen, til skolelæreren, til politiet, til sagsbehandleren i kommunen, til retssystemet. Flere vil tage loven i egen hånd.
En social dyreart, der ophører med at samarbejde inden for accepterede hierarkier, specialiseringer og arbejdsdelinger vil før eller siden smuldre som samfund og ende i smågrupper, der nøjes med at tage vare på sit.
Kommunikation er fundamental
En af de afgørende årsager til menneskehedens kæmpesucces har været vores evne til at kommunikere. Først talesproget, så skriftsproget, så digitalt. Hvis vi holder op med at stole på hinanden og lyver for egen vindings skyld, så er den digitale kommunikation ikke længere en hjælp til vidensdeling og samarbejde men et manipulationsmiddel, hvor den bedste løgner vinder. Vi har selv forurenet den kommunikationskanal, alle benytter.
Hvor sandsynligt er sammenbruddet? Hvordan er det nået så vidt? Og hvad kan vi gøre ved det? Hør et bud fra Claus Due, der som kommunikationsekspert føler sig medskyldig.
Foredraget baseres på Claus Dues egen forskning som kommunikationsekspert og research til videnskabsromanen Bidansen
En hilsen fra deltagerne...
- "Claus Due er en eminent foredragsholder!" Ilia Swainson, Rådgivende retoriker og sanger
- "Claus tog fra start scenen, og med en tydelig entusiasme og viden om emnet var jeg fanget fra start til slut." Mikkel Høgh, Afdelingsleder, Usserød Skole