Thomas Harder

Forfatter, oversætter, konferencetolk

Foredrag

En sten for Eva - Bogense 1855-Theresienstadt 1943

Thomas Harder og hans hustru, forfatteren og oversætteren Lene Ewald Hesel, fortæller sammen om deres arbejde med bogen ”En sten for Eva – Bogense 1855-Theresienstadt 1943”.

Da Thomas Harder og Lene Ewald Hesel, i 2017 flyttede til Bredgade 51 i København, opdagede de, at en jødisk kvinde ved navn Eva Salomonsen havde boet i ejendommen, indtil hun den 1. oktober 1943, 88 år gammel og meget syg, blev deporteret til koncentrationslejren Theresienstadt, hvor hun døde kort efter ankomsten. Thomas Harder og Lene Ewald Hesel fik i 2020 nedlagt en snublesten til minde om deres ”nabo” og arbejder nu på at skrive en bog om hende.

Med Eva Salomonsens lange liv som den røde tråd fortæller Thomas Harder og Lene Ewald Hesel om aspekter af dansk, jødisk og europæisk historie og kulturhistorie fra købstadsliv i Bogense, hvor hun blev født i 1855, over det jødiske borgerskab i det moderne gennembruds København, som hun giftede sig ind i, til deportationen i oktober 1943 og hendes søns og hans to døtres flugt til Sverige og deres flygtningetilværelse.

De to forfattere fortæller, hvordan man skriver en bog om en person, der aldrig har været kendt i offentligheden, om overraskende kilder, om hjælp fra uventede sider og om at knytte sig til et menneske, som man aldrig har kendt.

Artikel af Bent Blüdnikow om snublesten og Eva Salomonsen, Berlingske, 22. august 2021

Thomas Harder og Lene Ewald Hesel har sammen skrevet Kæreste Kek (2. udg., People'sPress, 2018) om et dansk søskendepar i britisk krigstjeneste: https://thomasharder.dk/kaereste-kek - foredrag: https://www.foredragslisten.dk/foredrag/kaereste-kek 

Om Lene Ewald Hesel

Regioner
Hele landet