Torben Wahlstrøm

Historiefortæller, sangskriver og forfatter

Foredrag

Køresvenden efter Selma Lagerlöf

Selma Lagerlöf  - Køresvenden

Med afsæt i romanen fra 1912 har jeg skrevet et manuskript, der fortælles på 55 minutter.
Fortællingen har et realistisk udgangspunkt i den nød, sygdom og elendighed, der kendetegnede tiden. Men nøjes ikke med at skildre dette, men bevæger sig over i et mytisk grænseland mellem liv og død, mellem krop og sjæl, hvor de åndelige sider af livet løftes frem og diskuteres.
Køresvenden er dødens køresvend. Han kommer, når alt håb er ude, og ingen kan undslå sig hans besøg. Han kommer som den sidste, efter lægen, præsten og de kloge koner. Han kan køre igennem brændende byer, ned dybe gruber, over de højeste bjerge og gennem sump og mose. Dødens køresvend bliver den, der dør i midnatstimen nytårsnat.
Vi følger frelserpigen Edith, der ligger for døden, men ikke kan slippe livet, før hun har fået talt med en ganske bestemt person.
Det er den mand, hun elsker, men det er samme mand, der har smittet hende med tuberkulose, svigtet sin kone og sine børn.
Hvordan kan hun elske sådan en mand? Hvordan kan hun elske et ondt og usselt menneske, en drukkenbolt, en mand, der er fanget af mørkets mand?
Historien udspiller sig nytårsnat. Den former sig som en mytisk rejse gennem samvittighedens skærsild.
Ingen lades uberørt af denne intense fortælling.

Regioner
Hele landet