Anne-Mette Gravgaard

kunsthistoriker og præst

Foredrag

Hvorfor holder vi fri? - årets og kirkens fester i verdenskunsten

 

”hvor er det underligt, hver gang vi holder fri, har det noget med ham, Jesus, at gøre!” sagde en skoledreng engang til mig. Og på nær efterårsferien havde drengen jo ret! Det gav mig ideen til at lave tre sæsonudstillinger om de kristne helligdage, illustreret med billede fra forskellige tider og verdensdele, skabt af både anonyme kunstnere, store navne og børn.

Oprindeligt var projektet tænkt som en del af kirkeskolesamarbejdet, der skulle fortælle den kristne historie ud fra årets ferier. Og som sådan blev de tre plancheudstillinger solgt til 48 kirker i Danmark. Men hurtigt viste det sig, at udstillingerne appellerede til et langt større forum. Folk i alle aldre, både kristne, jøder og muslimer har diskuteret kristendom ud fra udstillingerne, og den kunstneriske og kulturelle mangfoldighed i motiver og udførelse sætter tydeligvis folk fri til selv at gøre sig forestillinger om de begivenheder, der aldrig blev foreviget af en fotograf.

 Foredraget er som udstillingerne inddelt i tre temaer: Jul – ”Lyset i mørket”, Forår – ”Skuffelse og håb”, og Efterår – ”Skabelse – Høst – Evighed”, og dækker tilsammen årets kirkelige højtider og ferier. Hvert tema passer til en årstid og fungerer som foredrag fint alene f.eks. op til jule-, påske- eller efterårsferien.

Foredraget foregår i dialogform og egner sig fint til minikonfirmander, konfirmander, indvandrearbejde og ældreklubber.

 

 

Emner:

Regioner
Hovedstaden, Sjælland, Midtjylland