Claus Jensen

Foredragsholder

Foredrag

Bertel Thorvaldsen ... end høres danskens mejselslag

I 2020 var det 250 år siden, billedhuggeren Bertel Thorvaldsen blev født. Trods opvækst i små kår blev han i kraft af sit mageløse talent og sin forrygende arbejdsevne en mønsterbryder, der som H.C. Andersen nåede verdensberømmelse. I sit atelier i Rom, hvor han arbejdede størstedelen af sit liv, omgikkes han paver, fyrster, velhavere og andre kunstelskere, men samtidig var han et kært samlingspunkt og en vigtig støtte for den strøm af guldalderkunstnere, som fra Danmark måtte på deres uundværlige dannelsesrejse til Italien. Som aldrende fik han ved hjemkomsten til København en stormende heltemodtagelse, som ville have været en astronaut eller et VM-vindende fodboldhold værdig.

I dag er Thorvaldsens berømmelse falmet og hans værker mindre kendte, måske med undtagelse af hans ikoniske Kristus-statue, som stadig pryder Københavns Domkirke, og som i varierende størrelser og materialer blev kopieret i stort tal til kirker og private hjem verden over.

Foredraget er en fortælling i ord og billeder om Thorvaldsens liv og værker. Om hans store udsmykningsopgaver ude og hjemme og om kunstnerliv i Rom. Om Thorvaldsens hjemkomst til Danmark efter 40 års udlændighed, og om hans sidste år - på skift i København og på herregården Nysø ved Præstø.

Afslutningsvis om Thorvaldsens Museum som en symbiose mellem de tre kunstarter ARKITEKTUR, MALERKUNST og BILLEDHUGGERKUNST, repræsenteret ved hhv. bygningen, dens udvendige, malede frise samt dens enestående og omfattende samling af billedhuggerens værker.

Foredraget har til dato været holdt i Ældresagen i Aarhus, på Liselund Højskole i Slagelse (kurset ”Kunsten i kirken”), i Værløse Kirke og i Sankt Markus Kirke i Aalborg (Thorvaldsens-festivalen).

Regioner
Hele landet