Malene Bjerre

Journalist og kommunikationsrådgiver

Foredrag

Sprog er magt: Om grøfter og broer

Synes du, solbrændt betyder brun og er noget man gerne vil være? Ja, så er du ikke helt ung længere. Hvis du siger Man skal kan dansk, er du nok jyde. Og hvis du siger Lavede han vur på jer, så er du måske vokset op i en multietnisk bydel som Vollsmose eller Gellerup.

Vi ser tit vores egen version af det danske sprog som en neutral indpakning af et indhold. Men hver især taler vi sproget på en måde, der er bestemt af vores alder, geografi, uddannelse, socialklasse og relationer. Og hvis vi ikke passer på, kommer vi til at kræve af andre, at de skal tale – og dermed være – som os selv. Sprog er magt; vi kan grave grøfter med det, og vi kan bygge broer.

Når vi får øje på det, bliver det lettere at møde andre i deres udgave af det danske sprog og give alle plads til at deltage i det sproglige fællesskab. For som den norske samfundsforsker Nils Christie siger: Man bliver lille af ikke at blive hørt.

Malene Bjerre er journalist og uddannet cand.mag. i dansk og italiensk. Hun har i mange år beskæftiget sig med sproglig identitet og dannelse igennem undervisning og bøger.

Emner: Kultur

Regioner
Hele landet