Foredrag

Rejse i det nordlige Canada og Alaska

Højt mod nord på det nordamerikanske kontinent findes et enormt, næsten tomt, råt og koldt landområde. Det canadiske nord er næsten mennesketomt, et vindue ind i det uendelige. Dette enorme område udgør 3,9 millioner km2 (ca. 90 gange Danmarks areal). Fra Atlanterhavskysten til Stillehavskysten er der over 7000 km. Denne uberørte ødemark udgør 40% af Canadas landareal, men rummer kun 0,33% af landets befolkning, hvoraf den oprindelige befolkning udgør hovedparten. I en verden, der så åbenbart er domineret af mennesket, er denne del af planeten for 80% vedkommende ødemark, hvor mennesket konkurrerer næsten på lige fod med andre levende organismer om livets opretholdelse. Dette sted er Canadas høje nord og udgøres af landets tre nordlige territorier, Yukon, Nordvest territoriet og Nunavut. Nogle dele af det nordlige Canada er ubegribelig barsk, nøgen og træløs, hvor den permanent frosne tundra dominerer over den subarktiske skov. Det er stedet, hvor bjerge, gletsjere, enorme søer og rivende floder former landskabet. Dyrelivet er mangfoldigt og studeres bedst i den korte, men lyse sommer.

En kombination af isolation, et barsk klima og en viden om at leve i et område af uberørt ødemark har ført menneskene i det nordlige Canada til at tænke om sig selv som blot ”northerners”. Dette gælder også naboområdet Alaska. Alle, der kommer et hvilket som helst andet sted fra, betragtes som ”outsiders”.

Hvis det ønskes kan foredraget inkludere fortællingen om opdagelsen af Nordvestpassagen, om guldeventyret i Klondyke m.m.

Eller foredraget handle mere bredt om Arktis, herunder bl.a. Svalbard.

Regioner
Nordjylland, Midtjylland