Bodil Johanne Jørgensen

Foredragsholder forfatter og eventyrer

Foredrag

Må vi dø når vi vil?

Må vi dø når vi vil?

Døden på recept. Om at vi praktiserer passiv dødshjælp som aktiv dødshjælp. På kanten til at have samtykket til at begå overgreb.
Min 95 årige mor faldt og brækkede hoften. Indtil da var hun aktiv, men hospitalet dømte hende livstræt og udskrev hende terminal.
"Hvorfor trække pinen ud. Hun er gammel og har levet et langt liv". Sagde hospitalslægen og udskrev hende til eget hjem, hvor hjemmeplejen ikke var på plads.
Om kærlighed og omsorg på et korttidsafsnit og om en brutal og rå arbejdskultur på et hospital. Forstå diagnosen livstræt og hvordan hospitalerne administrerer den.
Vi har alle ret til en værdig død, men hospitalerne behandler ofte de ældre uværdigt i den sidste tid. De pårørende stiller tit ingen krav, men synes måske det er ok med morfinen, selvom vi ved, at den kan tage livet af folk. 
 

Hvorfor vil så mange ældre bare herfra, og hvorfor vil vi bestemme over liv og død til sidste vejrtrækning?
Diskussionen om aktiv dødshjælp vil ikke stoppe. Det optager os, men ved vi nok om det til at kunne træffe den beslutning. Det er komplekst og slet ikke så let. Når først man bliver syg, ændrer mange holdning.
Det er nemt at sige, at man bare vil havde fred og ikke vil ende som en grøntsag. Men der er meget mere på spil. Det handler om vores kultur, etik og moral. 

Hvad kan vi selv gøre for at få en værdig død?

Hvis jeg bliver alvorligt syg, vil jeg have ret til at være til besvær. Jeg vil have ret til at leve og ikke dø, fordi det er det nemmeste eller billigste for samfundet. Med min 95 årige mor som eksempel har jeg set, hvordan det kan gå, når systemet tilbyder dødelig medicin. Selvom min mor ikke var klar til at komme herfra. 

Forfatteren tager udgangspunkt i bogen: Må vi dø når vi vil? Udkommer i 2024.

Et nærværende foredrag. Nogle synes det er et alvorligt emne. "Vi skal alle dø en dag. Men alle de andre dage skal vi leve".

Regioner
Hele landet