Henrik Jensen

Lektor, cand. phil.

Foredrag

Det ordentlige menneske

Ordentlighed er kittet i samfundet, i fællesskabet og vores omgang med hinanden. Når ordentligheden forvitrer, falder de forpligtende fællesskaber fra hinanden.

Det ordentlige menneske er et, som ikke bare kan opføre sig pænt og imødekommende over for andre, men som på mærkværdig vis er i stand til, i stort som småt, også at se tingene fra andres synsvinkel og forholde sig til sig selv med distance. Som kan se sig selv i forhold til pligten, og ikke bare til rettighederne. Som formår at trække grænser for sig selv, men vel at mærke også for andre. Som stiller rimelige krav til sig selv, og også til andre.

Det ordentlige menneske giver sit eget liv værdi ved at give andres liv værdi. Det er en genvej til fællesskab uden store ideologiske armbevægelser. Skønheden og tilfredsstillelsen ved at gøre sin pligt og at være der for andre er ikke uvæsentlig.

Det er aldrig for sent at blive et ordentligt menneske! Lad os begynde i dag, lad os øve os sammen! Øve os i at blive et, øve os i at forvente, at andre er et. Lad os hive hinanden op ved hårene!

Regioner
Hele landet