Michael Pedersen

Højskolelærer og informationsmedarbejder

Foredrag

Aktiv Dødshjælp eller et Spark til Livet

Debatten om aktiv dødshjælp dukker op med jævne mellemrum. Angsten for smerte i livets sidste dage er reel. Men i dag kan man smertelindre så meget, at den døende ikke oplever store smerter. Derfor er udsagn som ”Det er uværdigt at ende som grøntsag”, med til at skabe det massive flertal i befolkningen, som går ind for aktiv dødshjælp. Stille glider debatten fra at handle om en forkortelse af livet på et par dage, til rettighed til at vælge livet fra, hvis man bliver en grøntsag.

Hvad vil det egentligt sige at være en grøntsag? Medierne fortæller den ene dag om en kvinde, som pga. diagnosen ALS har valgt at tage til Belgien for at afslutte livet. Et par dage efter bringes historien om den berømte fysiker, som har haft ALS i 10 år og er totalt afhængig af hjælp, men insisterer på, at han har både et godt og værdigt liv? Handler debatten om noget helt andet? Handler den om, at nogen mennesker, har svært ved at forholde sig til livet som det udfolder sig, på godt og ondt? Andre derimod kan se muligheder, selv i et liv med afhængighed.

I løbet af foredraget gives der en definition på, hvad forskellen er på aktiv dødshjælp, passiv dødshjælp og assisteret selvmord. Ud fra konkrete historier fra pressen vendes dilemmaer, som er forbundet med dødshjælp. Der tales om, hvorvidt det er muligt at opretholde en forestilling om, at livet har lige meget værdi, når der er bestemte situationer (sygdom og handicap) hvor det er legalt at hjælpe dem til at dø. Foredraget er provokerende. Det stiller spørgsmålstegn ved, om et af problemerne er, at det ikke er legalt at sige til syge og mennesker med handicap, at de skal tage sig sammen og få noget ud af livet. 

Det er et tungt emne, men foredraget vil blive tilrettet den målgruppe, der skal holdes foredrag for. Det er blevet holdt på aftener for konfirmander og deres forældre i Hvidovre og Jyderup, ved sogneaftener rundt om i landet og andre arrangementer med en varieret aldersgruppe. 

Regioner
Hele landet