Mette Gammelgaard

Livsbekræftende og tankevækkende foredrag om livet og døden

Foredrag

Tankevækkende foredrag om livet og døden

Mine foredrag handler om døden, vores forhold til døden i det moderne liv vi lever, hvor døden er kommet langt væk fra det liv vi lever.  Døden   er blevet noget vi skal undgå for enhver pris, den er blevet en tragedie, hver gang den kommer, og vi undgår helst at forholde os til den før den smækker op lige midt i vores liv.  Men er det gode liv altid lig med det lange liv. Skal livet altid forlænges - for enhver pris?        

1. Hvornår må man dø ?

- døden i det senmoderne samfund, hvor man kan redde selv døende mennesker fra at dø.  Vi er nået dertil, at vi har teknologi til at forlænge livet, også langt ud over det rimelige. Det sætter os i en række etiske dilemmaer, som vi må forholde os til, og vi er nødt til at stille os selv det meget enkle spørgsmål: Selvom vi kan, er det så også det, vi skal?

Hvornår må man egentlig dø i vores moderne samfund når døden skal undgås nærmest for enhver pris, når overbehandling altid er bedre end ingen behandling?

Kan man stadig få lov til at dø af en nådig lungebetændelse, skal man have særlig tilladelse til at sige nej tak til behandling?

Vil vi altid gerne forlænge livet og være her længst muligt, eller er døden nogle gange at foretrække?

2. Memento Mori

Hvorfor er samtalen om døden så vigtig i vores liv og hvordan taler vi om den? Hvordan blev vi så bange for døden at vi tror man dør af at tale om den?

3. Hospicesygeplejerske i en coronatid

Hvordan er det at arbejde på et hospice i en coronatid? Hvordan er det at være patient og pårørende når den sidste tid er stærkt begrænset af coronarestriktioner, der påbyder afstand og ingen fysisk kontakt, heller ikke i en afskedsstund. Hvilken mening giver coronarestriktioner på et hospice?

Regioner
Hele landet