Thomas Ubbesen

Journalist, forfatter

Foredrag

Husker du vor skoletid? Husker du fru Brath?

Hans Scherfigs ædende giftige lektor Blomme - selve inkarnationen af "Den Onde Lærer" - lever og ånder tungt i danskernes kollektive bevidsthed, fordi ... ja, fordi sådan en lærer har praktisk taget alle over 50 vel oplevet i deres skoletid? Thomas Ubbesen og generationer af forsvarsløse børn i Sydthy havde ikke Blomme - men de havde fru Brath, enevældig hersker på Sønder Ydby forskole fra 1942 til 1970.

Den stenhårde og tilsyneladende ganske hjerteløse dame er nu for længst historie, men hendes ånd og terror spøger stadig i sjælene på hundreder af børn, mennesker som i dag er på vej mod pensionsalderen.

I bogen "Alle vi børn af fru Brath", som netop er udkommet på Gyldendal, har Thomas i første omgang foretaget et stykke personlig mentalarkæologi: Han har gravet alt, hvad han selv har været i stand til at genkalde sig, frem fra hukommelsens dybeste lag: fjerne ekkoer af en lærer, som har sat sig afgørende spor i hans sind. Og også om en tid, hvor det danske land så helt anderledes ud, og hvor forholdet mellem voksne og børn, mellem magt og afmagt og mellem mennesker i det hele taget var noget ganske andet end i nutidens flimrende og mere eller mindre ubegribelige verden.

Derefter er han vendt tilbage til Thy og har opstøvet og talt intenst med klassekammerater, som han ikke har set i 55 år. Deres minder, følelser og fortællinger stemmer ikke altid over ens. Men én ting viser sig at stå fast: Ingen overlevede mødet med fru Braths regimente uden livslange, i nogle tilfælde ligefrem traumatiske, konsekvenser.

Hør Thomas Ubbesen læse op fra bogen og fortælle om tilblivelsen af denne helt specielle saga om en tid, som er ovre, om et land, som et forandret til uigenkendelighed, men først og fremmest om, hvor enorm og uoprettelig skade magtmennesker kan begå mod selv de mindste og uskyldigste.

 

Regioner
Hele landet