Foredrag

Hjernen og vores fascinerende hukommelse

Dette foredrag giver dig et fascinerende indblik i hukommelsens forunderlige verden. I år 2000 fik amerikaneren Eric Kandel nobelprisen i medicin for at have løst gåden om, hvordan hukommelse dannes i hjernen. Hukommelse kan være både bevidst og ubevidst og er vigtig i alle livets sammenhænge. Hukommelse er afgørende for vores tænkeevne, og uden hukommelse mister man sin identitet.

Følelser spiller en stor rolle for hvad vi husker. Følelserne lagres sammen med erindringerne. Genkaldelse af erindringer kan derfor vække både positive og negative følelser, og ved PTSD kan erindringerne ligefrem være invaliderende.

Elite indenfor enhver form for specialisering, lige fra skakspillere og violinister til sproggenier og topforskere indenfor naturvidenskab, er karakteriseret ved hjernens livslange oplagring af specialviden.

Når hjernen ældes svækkes hukommelsen. Men variationen er stor, og nogle ældre bevarer en hukommelse der matcher unge menneskers hukommelse, men andre ældre rammes af forskellige former for demens. Men hvorfor er der denne store variation? Ny aldersforskning kan give en del af svaret. Derfor kan den enkelte i dag i høj grad nedbringe risikoen for at få demens.

Regioner
Hovedstaden, Sjælland