Foredrag

Håbets År - om Gertrud Rask og Hans Egede

Danmark og Grønland 1721 - 1736.

I 2011 hvor Håbets År udkom var Gertrud Rask et ubeskrevet blad. Jeg måtte researche helt fra grunden for at få en “levende kvinde” ud af den smule der var skrevet om hende.
At det er lykkedes vidner de mange positive anmeldelser om.
I mit foredrag vil jeg tale om tilblivelsen af bogen – om Gertrud og Hans og deres fire børn, om den tid, de levede i – om en stærk kvinde, der ikke kun var sin mands ledsager, da familien rejste til Grønland i 1721 og dermed startede 300 års dansk – grønlandsk sameksistens.
Jeg vil tale om den måde jeg har “bygget” personerne op på, ud fra den psykologiske indsigt, jeg via mit arbejde som psykolog har erhvervet mig – og ud fra den viden jeg har om tiden og dens menneskesyn og levevilkår.
Var Hans Egede en gold fanatiker eller en idealist der ønskede at videregive det, han troede på som sand tog rigtigt til grønlænderne?
Kan romanen om mødet mellem grønlænderne og danskerne sige os noget i dag? Hvordan mon det har været for de fire Egedebørn at begå sig I en kultur, hvor de var fremmede, og med en far, der ville lave om på grønlændernes gamle og velprøvede religion? Romanen er også et portræt af en stærk kvinde I en kvindefjendsk tid. Kan Gertrud være forbillede for kvinder I dag?

Regioner
Hele landet