Vibeke Lindhardt

Tekstilkunstner, forfatter og foredragsholder

Foredrag

Dronningens kirketekstiler

Dronningens kirketekstiler - mange hænders værk

 

 

 

 

”Jeg hadede håndarbejde som barn. Det var det værste jeg vidste” Dronningen talte fra hjertet da jeg mødte hende i biblioteket på Amalienborg og hun løftede sløret for det vendepunkt, der startede hendes kreative arbejde med tekstiler.

I foredraget fortæller jeg om de mange kirketekstiler Dronningen har designet og selv delvist udført til en lang række af kirker i Danmark, Grønland og Tyskland og om symboler, teknikker, materialer og overvejelserne bag.

Foredraget som er krydret med flotte billeder og gode historier, og vil begynde med historien om mit eget samarbejde med Dronningen omkring vævningen af to messehagler og et antependium til Haderslev Domkirke.

 

I bogen Dronningens kirketekstiler – mange hænders værk, et stort illustreret pragtværk, som jeg har skrevet sammen med Anne Hedeager Krag, fortæller vi om samtlige Dronningens kirketekstiler som vi har set, rørt og fået fotograferet rundt om i de kirker de er skabt til.

Dronningen har igennem de sidste tredive år med sine kirketekstiler sat sit præg på kirkerne. Det stærke farvevalg og ikke mindst Dronningens sans for det historiske og traditionsrige broderi har gjort hendes broderier til noget særligt. Hendes store bevidsthed og viden om den kristne symbolik og det kristne budskab, kommer tydeligt til udtryk i de motiver hun vælger.

Dronningen har udført mere end 20 messehagler, syv antependier, et bryllupstæppe og fem bispekåber. Hvert kirketekstil har sin helt egen tilblivelseshistorie, som er med til at tegne et portræt af et kreativt og kulturbevidst sind.

Regioner
Hele landet