Sara Høyrup

Spanienskorrespondent og konferencetolk

Foredrag

Catalonien: undertrykkelse eller forkælelse?

Catalonien vil være selvstændig. Eller vil regionen nu også det? Og kan administrative enheder og geografiske områder overhovedet have en besjælet vilje?

Der har aldrig været flertal i regionen for løsrivelse.

Det catalanske særkende bliver undertrykt. Eller gør det?

Spaniens decentraliserede statsmodel er opbygget i et forsøg på at rumme den svulmende selvfølelse i de rige regioner: Catalonien og Baskerlandet. Men mere vil have mere. Eftergivenhedspolitik har aldrig virket efter hensigten.

Catalanismen er progressiv. Eller er den?

Somme siger, at den er fascisme under et andet navn. Den er i alt fald racistisk og populistisk. Og venstreorienteret er den altså ikke, selv om Enhedslisten tror det.

Modstanderne mod den catalanske nationalisme er Franco-file fascister. Eller er de?

Nogle af lokalnationalismens modstandere er spanske nationalister. Nogle spanske nationalister er ekstreme. Andre unionister er de sande demokrater, som forfægter retsstatens principper og står vagt om forfatningen.

Også når Madrid ikke selv gør det.

···

Jeg blev journalist for at fortælle modhistorier om Catalonien. Jeg var rystet over, hvor ringe den danske dækning var af regionen, da den pludselig kom på landkortet i efteråret 2017. Den nationalistiske propagandamaskine havde frit frem, mens danske medier tjenstvilligt holdt mikrofonen for den ene falske nyhedsand efter den anden.

Jeg er masteruddannet i politisk journalistik på en af højborgene for catalansk nationalisme: Universitat Pompeu Fabra. Her er nogle få af de mange tekster, som alle ligger samlet på www.sarahoyrup.com, især i perioden september 2017 og to år frem:

"Catalonien er blevet det nye Tibet" i Kristeligt Dagblad

"Nationalismens sirenesang i Catalonien" i Weekendavisen

Jeg er fast Spanienskorrespondent for Magasinet Europa og jeg har også skrevet meget for POV International et tema for Dagbladet Information en serie for spansklærerbladet Rodrigo af og til for Dagbladet Arbejderen og så har jeg bidraget til Kritisk Debat.

For tiden skriver jeg om, hvordan Covid-krisen kradser økonomien til blods i Sydeuropa.

···

Tegningen øverst er inspireret af et af mine fotografier fra en løsrivelsesdemonstration. Videointerviewet er foretaget dagen før totalnedlukningen af det spanske samfund dette forår. Det er med en kendt modstander af den catalanske nationalisme.

Regioner
Hele landet