Jesper Vaczy Kragh

Forfatter og foredragsholder

Jesper Vaczy Kragh er forfatter og foredragsholder med speciale i historiske emner med nutidig relevans. Gennem mange år har han arbejdet med psykiatrien, socialforsorgen og velfærdsstatens historie. Det har ført til prisnominerede bøger på danske og internationale forlag. Den seneste udgivelse IQ75. Erling og åndssvageforsorgen vandt i 2023 prisen ”Årets historiske bog”. Gennem den tidligere anbragte mand Erling Frederiksen følger bogen de udviklingshæmmedes historie fra oprettelsen af de første anstalter til i dag.

I andre sammenhænge har Jesper Vaczy Kragh afdækket den omfattende brug af det hvide snit i psykiatrien, bl.a. med den engelske bog Lobotomy Nation fra 2021, en historie, der har vakt opsigt både i Danmark og udlandet.

Jesper Vaczy Kragh har også arbejdet med historien om de farligste retspsykiatriske patienter, der fra 1918 er blevet behandlet på Sikringsafdelingen i Nykøbing Sjælland. I bogen Sikringen fortæller han om de mere end 400 mænd og (enkelte) kvinder, der gennem årene har opholdt sig på afdelingen.

Jesper Vaczy Kragh er også forfatter til brede værker om socialforsorgen og psykiatriens historie. Han bl.a. udgivet bøgerne Psykiatriens historie i Danmark og På kanten af velfærdsstaten, der også har givet anledning til politisk debat.

Som foredragsholder har han holdt oplæg i mange forskellige sammenhænge hos kirker, biblioteker, sociale organisationer, patientforeninger, psykiatriske og neurokirurgiske afdelinger, bosteder og ved en række kulturelle arrangementer i hele landet.