Anette Prehn og Kristian Bisgaard

Sociolog, forfatter, videnskabsformidler / pianist, komponist, kirkemusiker

Foredrag

På gådejagt efter Jeppe Aakjærs usungne sange

Sangforedrag med Anette Prehn (sociolog og forfatter) og Kristian Bisgaard (komponist og pianist)

 

Få besøg af Anette Prehn og Kristian Bisgaard, der sammen har pustet liv i glemt Aakjær-prosa med mere end 100 år på bagen. Anette har læst og samlet lyriske passager fra breve, foredrag og erindringer, sprængfulde af billedrigt sprog, højst relevante for vores nutid og med den velkendte Aakjærske brod. Med nænsom hånd har hun sat dem på vers og givet dem rim. Nogle usungne sange er en-til-en Aakjærs ord gjort sangbare. Andre er skabt ved at sammenflette Aakjærs ord med Anettes egne. Kristian Bisgaard har givet alle 21 sangtekster fængende melodier.

Bogen "På gådejagt efter Jeppe Aakjærs usungne sange" er udgivet på Gyldendal, og Politikens anmelder, litteraturprofessor Thomas Bredsdorff, kaldte den ”original” og gav den fem hjerter. Skive Folkeblad skrev, at den var både ”vellykket”, ”fortræffelig” og en “flot nutidig fortolkning af Aakjærs ånd”.

Aakjærs glemte prosa rummer en overset skattekiste af ord og udtryk, som dels vækker os til refleksion og aktiv handling på vigtige temaer som natursyn, eksistens, sågar MeToo-tematikker og dels kalder os til kreativitet, kærlighed og sanselighed.

Til sangforedraget vil I med Kristian ved tangenterne lære en række af de nye sange at kende, og fra Anette høre om tilblivelsen af sangene og den fortsatte relevans af Jeppe Aakjærs ord og tanker i vores tid.

Læs mere om de usungne sange her: www.usungne-sange.dk

________

 

Sagt om foredraget På gådejagt efter Jeppe Aakjærs usungne sange:

På et højskolekursus for nylig blev jeg introduceret til projektet ”På gådejagt efter Jeppe Aakjærs usungne sange”. Anette Prehns digte bygger på en omskrivning eller parafrase over spredte Aakjær-citater i breve, foredrag etc., hvortil Kristian Bisgaard har komponeret 21 melodier, velegnet både solistisk og som fællessang. Der er tale om et yderst vellykket projekt, som dels er forankret i Aakjærs egen verden og et tonesprog som giver allusioner til den traditionelle danske fællessangs-tone fra 1920’erne og fremefter, dels samtidig er helt igennem nutidige i det sproglige og musikalske udtryk. På en måde formår det – næsten dialektisk – at forene Aakjær/Carl Nielsen på den ene side og Prehn/Bisgård på den anden side. Det var et eksempel på foredrag og samtale på en højskole, når det er allerbedst.

Niels Krabbe, Forskningsprofessor emeritus, hovedredaktør af den samlede udgave af Carl Nielsens værker.

"På gådejagt efter Jeppe Aakjærs usungne sange" er en perfekt sammensmeltning mellem tekster til refleksion og fællessang. Anette Prehn tilbyder en helt ny måde at stifte bekendtskab med nogle af Jeppe Aakjærs ukendte tekster på, uden at man nødvendigvis skal bruge dage på at læse sig igennem hans utallige bøger og tekster. Kristian Bisgaards melodier er både smukke og dog simple at lære. Foredraget er både for den, der måske kun kender til ”Jens Vejmand”, men også for den som har nærstuderet Jeppe Aakjærs værker. Kursisterne på Brandbjerg Højskoles ugekursus ”Klassisk højskole og Højskolesang” var ellevilde med det og kaldte det et af ugens højdepunkter. Det kan bedst beskrives som "Fællessang med substans og plads til refleksion".

Jesper Winther, højskolelærer, Brandbjerg Højskole.

Anette Prehn har med sin ”På gådejagt efter Jeppe Aakjærs usungne sange” begivet sig på en både opfindsom og dristig poetisk rejse ind i et næsten helligt land – og med stor succes! De nyskrevne sange levendegør og aktualiserer Aakjærs tekster om natur, kærlighed og eksistens. Kristian Bisgaards melodier til teksterne er både lyttevenlige og viser sig i praksis imødekommende som fællessange. Tilsammen en meget velkommen fornyelse af Aakjærs tid og liv!

Helge Teglgård, højskolelærer, Rude Strand Højskole.

Regioner
Hele landet