Henrik Jensen

Lektor, cand. phil.

Foredrag

Den store frisættelse. Hvem er vi, efter Gud?

Med det 20 århundredes store katastrofe med verdenskrigene svækkedes kristendommens sandheder afgørende og vi skulle i Vesten for første gang i historien til at lære at leve i verden uden Gud, kulturelt forstået. De forskellige generationer, mellemkrigstidens ideologiske generation, efterkrigstidens 'kætterske' og 68-generationen, tacklede det meget forskelligt - dette med at finde meningen.

Også i dag har især unge generelt problemer med meningen, eller med et andet ord identiteten: hvem er jeg og hvad laver jeg her. Hvor man tidligere mest var som omgivelserne så én, altså nærmest identificeret med et 'ydre selv', vil dette i dag ofte blive set som en krænkelse. Man vil definere sig selv, og det skal ske indefra, fra 'et indre selv' - hvem er jeg dybest set. Det kan være en svøbe, for det er ikke altid man finder noget godt eller anerkendelsesværdigt. Det ender ofte med en offeridentitet.

Hvorfor er det gået sådan?

Historikeren Henrik Jensen taler ud fra sin nye bog Efter Gud. Det 20. århundredes fortabte generationer og meningsløsheden.

Regioner
Hele landet