Moritz Schramm

Kulturforsker, forfatter og foredragsholder

Jeg er født og opvokset i det daværende Vest-Berlin, hvor jeg læste tysk, statskundskab og filosofi på universitetet. I 1990erne kom jeg som udvekslingsstuderende til Danmark, først til Aarhus og senere til København, hvor jeg permanent har været bosat siden 1998, og hvor jeg i dag - efter nogle år på Strynø i det sydfynske øhav - bor med min danske familie. Jeg har en ph.d. fra Litteraturvidenskab i København med en afhandling om Franz Kafkas kamp om anerkendelse. Siden 2008 har jeg været ansat på Syddansk Universitet, først som adjunkt og siden som lektor for tyske studier. Jeg har i en årrække været anmelder på Kristeligt Dagblad, siden 2021 på dagbladet Information. Jeg optræder hyppigt i danske medier som ekspert i tysk politik, kultur og historie. 

I min forskning arbejder jeg med tysk kultur, litteratur, politik, samfund og historie, bl.a. med forholdet mellem kultur og migration, og med arven fra nationalsocialismen i Tyskland efter 1945 - og helt op til i dag. I 2020 stillede jeg op til en dokumentarfilm om min familiebaggrund som barnebarn af Hitlers rustningsminister og arktitekt, Albert Speer. I filmen, der blev vist på DR2 ("Min morfar, Hitlers ven"), fortæller jeg også om min opvækst i et 68er-kollektiv i Vest-Berlin, som jeg oplevede som et velgørende forsøg på at lære af historien, og om udviklingerne i det nye Tyskland i dag.

I 2021 udgav jeg bogen "Kampen om midten. Tysk politik i det 21. århundrede" på Gads forlag, der kombinerer kulturhistoriske, politiske og samfundsmæssige indsigter med personlige erfaringer, og giver et nyt blik på de store linjer i tysk politik og historie i det 20. og 21. århundrede.