Kaj Spangenberg

Journalist og rejseleder

Jeg er født 30. juni 1939 i København og fyldte nytårsaften 80 1/2 år! Trods det at udløbsdatoen synes nær overskredet, er jeg stadig i vigør.

Mit CV: Kaj Spangenberg har såvel privat som professionel berejst over 120 lande og territorier på alle beboede kontinenter. Han er medlem og medstifter af foreningen Danske Rejsejournalister og har siden 1977 været medlem af Eventyrernes Klub. Kaj Spangenberg er født 30. juni 1939, er journalist og rejseleder.

Oprindelig var han udlært og ansat syv år i Københavns Kommunes socialforsorg (socialkontor), men blev i 1965 journalistelev ved Dagbladets redaktion i Roskilde. I 1969 skiftede han til Politiken. Her skrev han bl.a. om indvandrere, flygtninge, menneskerettigheder, ulande, nationale mindretal, udenrigs- og rejsestof. I 1982-83 var han bladets og Danmarks Radios korrespondent i Nederlandene; siden kriminal- og retsreporter og i en årrække bladets motorredaktør. Han har været på efterløn og pension siden 1999.

I omtalen af rejseledere skrev bl.a. Nyhavn Rejser om ham: "Kaj Spangenberg har rejst lige siden ungdommen – også som messedreng på et skib mellem Europa og USA. Han har været i flere brændpunkter, bl.a. oplevet juntaens kup i Grækenland 1967, Warszawapagtens sovjetisk ledede invasion af Tjekkoslovakiet i 1968, branden på M/S England i Nordsøen 1970, krigen i Cambodja foråret 1971 og krigen i Vietnam i november samme år. Han har truffet diktatoren Anastasio Somoza i Nicaragua (1976) og "kollegaen", Jean-Claude Duvalier alias Baby Doc i Haiti (1978)."

"Kaj Spangenberg var blandt de første, der rejste fra Kina ad "The Burma Road" til Mandalay.” ”Og listen over destinationer, der har hans særlige interesse, fortsætter: Yemen, Syrien, Israel, Madagaskar, De Kapverdiske Øer, Etiopien, Sydafrika, Botswana, Namibia, Zaïre (Congo), Sri Lanka, Indien, Japan, Syd- og Nordkorea, stort set samtlige lande i Nord-, Mellem- og Sydamerika, det meste af Caribien og desuden Hawaii, Fiji, New Zealand og Australien. Der til kommer alle europæiske destinationer med hovedvægt på Østeuropa (især Baltikum og Polen) samt Berlin og Kaliningrad, det tidligere Königsberg." Som rejseleder har han erfaring med bus- og flyrejser samt krydstogter. Foruden dansk taler Kaj Spangenberg svensk (og norsk), engelsk, tysk og nederlandsk.

I 1970 skrev han sammen med den skånske arkitekt, Peter Broberg, bogen ”Drömmen om Scantopia” (kun på svensk). Siden fulgte bøgerne ”Nationale mindretal i Europa” samt ”Finland”. Desuden har han skrevet bidrag til flere bøger. Han holder foredrag om nationale mindretal i Europa, om Finland, Norge, Nordkorea, det delte Østpreussen (polske Masuren og russiske Kaliningradskaja Oblast) samt ”De Skånske Lande – det tabte og det genvundne Østdanmark”.