Moritz Schramm

Kulturforsker, forfatter og foredragsholder

Foredrag

Wir schaffen das? Flygtningekrisen 2015

I løbet af 2015 søgte flere end 1,5 million mennesker tilflugt i Europa, især fra lande som Syrien og Afganistan. Billederne fra syriske flygtninge, der vandrede på de europæiske motorveje, er i dag en del af vores fælles hukommelse, ligesom alle kan huske billederne af redningsbåde fyldt med flygtninge, der forsøgte at krydse middelhavet. Politisk udløste de mange flygtninge stor splittelse i de europæiske befolkninger. Også i Tyskland hvor indvandringskritiske stemmer hurtigt hørtes i offentligheden, samtidig med at den daværende kansler Angela Merkel nægtede at lukke grænserne. Hendes berømte "Wir schaffen das!" fra efteråret 2015 er vist en af de mest kendte sætninger i landets nyere, politiske historie. 

I foredraget vil jeg se tilbage på udviklingen, og give et kort indblik i årsagen til flygtningekrisen i 2015. Samtidig vil jeg vove at gøre status over de seneste års udviklinger: Hvordan ser situationen ud i dag, godt og vel seks år efter den såkaldte "flygtningekrise"? Med afsæt i Tyskland, det land i Europa der modtog de fleste flygtninge, vil jeg forsøge at gøre status over Merkels berømte "Wir schaffen das" - er det lykkedes at håndtere de store udfordringer? Og hvilke problemer står vi stadig overfor i dag? Har der, set med nutidens bagklogskab, nogensinde været en "krise" i Tyskland - eller er der, som nogle påstår, sågar tale om en stor succeshistorie?

I foredraget trækker jeg på aktuelle tal og statistikker, samt på politiske vurderinger i Tyskland, som ofte adskiller sig ret markant fra de danske perspektiver.

 

Regioner
Hele landet