Poul-Erik Uttrup

4xf: fhv. forstander, forfatter, foredragsholder

Foredrag

SKOTLAND

vort naboland vesten for Nordsøen...

I dette foredrag inviteres tilhørerne med på en rejse til Skotland, hvor ikke blot landets smukke og betagende natur vil betage, men hvor også folkets stærke kultur og dramatiske historie bliver sat ind i forståelige sammenhænge.
Ikke mindst Højlandet og de mange øer mod vest tages under kærlig behandling. Det er nemlig herude, hvor naturen er stærk og barsk, man finder de virkeligt stærke mennesker.
Og her oplever man det forunderlige, at netop disse mennesker er så utroligt venlige og åbne i forhold til deres omverden. Med så barske og krævende leveforhold kunne man godt have forvente det modsatte.
Gennem mere end et årtusind har skotterne haft et turbulent og blodigt forhold til deres sydlige nabo England. Og man kan vel ikke påstå, at disse trakasserier helt er overstået.
På det seneste har begrebet Brexit lydt mange steder, men det er ikke fra Skotland, det har lydt kraftigst. Tværtimod ! Det store flertal af skotterne ønsker fortsat tilknytning til det kontinentale Europa, og det kan blive spændende at iagttage de kommende års udvikling.
Mange skotter ønsker fuld selvstændighed, men er det overho-vedet en realistisk mulighed ? Og hvorledes kan den i så fald realiseres ?
JO – selvfølgelig kommer også lidt om både kilt, sækkepibe og whisky, men de elementer er nok rimeligt kendte for de fleste af deltagerne…
Normalt er et foredrag båret af ord, men i dette får man også en masse smukke billeder og en del stemningsfuld musik. Ikke som underlægningsmusik, men musik med forklaring. For musik og sang er stærke elementer i den skotske folkekultur.
Derfor skal afsættes ca. 2½ time til hele seancen, men så er der også afsat lidt tid til både spørgsmål og svar…

Regioner
Hele landet