Foredrag

Skagensmalerne. Fortællingen om Anna Ancher

Anna Ancher, f. Brøndum, (1859-1935) var den eneste af skagensmalerne, der var født og opvokset i Skagen. Hun var datter af Ane og Erik Brøndum, der drev byens gæstgiveri og købmandsbod, som blev et samlingspunkt for malerne. Hun var purung, da malerne begyndte at komme til Skagen, og hun fulgte deres arbejde med interesse og begyndte selv at tegne og male. En af malerne hed Michael Ancher, og de blev gift i 1880. De fik datteren Helga i 1883 og levede i Skagen resten af deres liv.

Anna Ancher blev kunstner på en tid, hvor det ikke var almindeligt, at kvinder fik en kunstnerisk uddannelse. De havde ikke adgang til Kunstakademiet. Hun kom i stedet på Vilhelm Kyhns malerskole og udstillede første gang på Charlottenborg i 1880.

Hun skildrede især de nære omgivelser - hjemmet, kvinderne og børn. Det var farverne og lyset mere end det fortællende indhold i billederne, der betød noget for hende. På den måde var hun en af de mest moderne af skagensmalerne, og derfor peger hendes malerier frem mod den mere abstrakte kunst, der kom frem i begyndelsen af 1900-tallet. 

                                                                                                         

 

Emner: Kunst

Regioner