Jan Larsen

Journalist, tidl. Kina korrespondent

Foredrag

Kristne og kirkerne i dagens Kina

Religion - og især kristendommen - er blevet meget populær hos kineserne. I en grad, så der i løbet af 2020´erne formentlig vil være flere kristne i Kina end i USA. Det har fået styret i Beijing til markant at øge kontrollen og undertrykkelsen af de kristne trossamfund. Siden 2014 har det ført til dramatiske tvangsnedrivninger af kirker og krav om, at den kristne teologi tilpasses ”kommunistpartiets værdier”.

Det har ført til tvangslukninger og fængslinger for at tvinge millioner af medlemmer af de illegale undergrundskirker over i de stats- og partistyrede kirker. Jan Larsen oplevede selv tæt på, hvordan én af landets største undergrundskirker i en lynaktion med store politistyrker blev lukket i 2018.

Det ateistiske Kina tillader kun fem religioner, og kun hvis de er styret af staten og partiet. I efteråret 2018 indgik Vatikanet og Kina en kontroversiel aftale, der har skabt tvivl om det er i praksis er Kommunistpartiet eller Paven, der repræsenterer de kinesiske katolikker. Også landets muslimer er for tiden under stærkt pres. 

Det sker samtidig som Kina er midt i en værdikrise, hvor vækst, penge og magt spiller en større rolle end etik og moral. Det har ført til, at millioner af især veluddannede unge strømmer til kirkerne.

Jan Larsen har de seneste år fulgt udviklingen omkring religion og kirkerne tæt og rejser årligt rundt i Kina for at tale med kristne, menigheder og myndigheder om den aktuelle udvikling. Foredraget er samtidig en introduktion til mange af de politiske, sociale og menneskelige udfordringer, som både de 1,4 milliarder kineserne og styret står overfor.

Der er to versioner af foredraget, et kortere på 60-75 minutter – og det normale på to timer (med flere vinkler der giver forståelse af styret og kinesernes udfordringer i dagens Kina).  

 

Regioner
Hele landet