Vibe Termansen

Historiker, journalist og forfatter

Foredrag

Kampen om Polen

Hvorfor erklærer en række byer sig som "LGBT-frie zoner"? Hvilket selvbillede får den tidligere udenrigsminister til at erklære, at cyklisme og vegetarisme ikke er polske værdier, og hvad får partiformanden, Polens reelle leder, til at rase, at folk, der kritiserer regeringens reformer, er den "forkerte slags polakker"?

Hvad er det, der får undervisningsministeren til at lave en skolereform, så historiebøgerne kan blive skrevet om, kulturministeren til at fyre museumsdirektører, der ikke er "polske nok" og vicejustitsministeren til at stå bag anonyme Twitter-konti, fyldt med smuds og had, rettet mod navngivne polske dommere (og deres familier)?

Hvis man anskuer udviklingen i Brasilien, USA og Europa lige nu som en kamp mellem globalister og nationalister; liberale og nationalkonservative, har man det hele kogt sammen i ét land i Polen. Det var ikke her, udtrykket `illiberal stat´ blev opfundet, men i regeringskontorerne i Warszawa gør de alt, hvad de kan for at indhente Budapest. Det går hurtigt. Og Polen er meget større og har en langt stærkere økonomi end Ungarn.

Der pågår en verbal borgerkrig i landet, mellem regeringen og dens støtter på den ene side, og alle dens mangeartede kritikere på den anden. Man vælger side, læser ikke hinandens aviser, ser ikke hinandens tv, taler ikke med, men om, hinanden. Det splitter familier, det splitter Polen og det splitter måske EU.

Bakker befolkningen op om regeringens illiberale kurs? Og hvad betyder det for Polen, for EU og for os?

Regioner
Hele landet