Moritz Schramm

Kulturforsker, forfatter og foredragsholder

Foredrag

Kampen om midten: Tysk politik i det 21. århundrede

I efteråret 2021 begyndte en ny epoke i tysk politik: Efter 16 år med Angela Merkel i spidsen har Tyskland fået en ny regering under ledelsen af den nye kansler, socialdemokraten Olaf Scholz. Den nye regering står overfor store udfordringer: tysk industri skal gøres parat til den grønne omstilling, Tyskland hælter voldsomt bagefter i forhold til digitalisering, og udenrigspolitisk skal den nye regering finde et svar på Ruslands angrebskrig mod Ukraine. Kan det lykkes for den nye regering af sætte et nyt kurs for både landet og Europa? Vil det lykkes Scholz at holdes sammen på sine koalitionspartnere, bestående af venstrefløjsparti De Grønne og det liberale parti FDP? Vil den nye regering skabe en ny dynamik for Tyskland, med både innovation og stabilitet?   

I foredraget tager jeg pulsen på de aktuelle udviklinger i Tyskland, og fokuserer på de kommende udfordringer. Samtidig tilbyder jeg et blik bag om de aktuelle udviklinger ved at trække linjerne tilbage i historien. Jeg vlser at det aktuelle Tyskland ikke kan forstås uden at man inddrager de historiske og politiske udviklinger i Tyskland de seneste årtier. Hvor de politiske kampe tidligere har været domineret af de politiske yderfløje, forgår den politiske kamp i dagens Tyskland på midten, som tilmeldt har flyttet sig markant til venstre. Det historiske blik viser ikke mindst hvorfor vi ofte fejltolker Tyskland, hvis vi læser landet med danske briller. 

Foredraget ligger i forlængelse af min anmelderroste bog "Kampen om midten. Tysk politik i det 21. århundrede", som er udkommet i efteråret 2021 på Gads forlag (https://gad.dk/kampen-om-midten).

Evt. særlige nedslagspunkter eller emner kan aftales individuelt.  

 

 

 

Regioner
Hele landet