Vibe Termansen

Historiker, journalist og forfatter

Foredrag

Kampen om historien

I 2017 åbnede det nye, prægtige museum for Anden Verdenskrig i Gdansk, der hvor krigen brød ud kl. 04.45 den 1. september 1939. Men direktøren fik ikke lejlighed til at høste roserne. Han blev fyret, og en ny direktør indsat af kulturministeren.

Årsag: museet var ikke polsk nok. Polske museer skal handle om Polen og polakker skal fremstilles som helte og martyrer.

I en stort anlagt undervisningsfilm om polsk historie fra 1939-89 nævnes Lech Walesa, strejkelederen fra den frie fagforening Solidaritet, slet ikke.

Årsag: han ligger i dag i åben strid med regeringen om afviklingen af demokratiet og retsstaten.

Polakkerne har masser af voldsom historie at tage af, og har på grund af kommunismen kun haft ganske kort tid til frit at fordøje den. Den der ejer historien, definerer nutiden. I fremstillinger af historien skal man altid vælge. Spørgsmålet er, hvem der skal vælge: forskerne og museumsdirektørerne eller regeringen.

Den siddende nationalkonservative polske regering fører en meget aktiv historiepolitik.Formålet er at styre fortolkningen af historien og dermed af polakkernes selvopfattelse, for på den måde at forklare og retfærdiggøre den politik, de fører i dag.

Som de siger i historie-undervisningsfilmen: "We don´t beg for freedom. We fight for it." Det samme gælder historien.

Regioner
Hele landet