Marianne Gade

Forfatter

Foredrag

Island - drøm og virkelighed, fortid og nutid

Islændingene har lagt finanskrisen bag sig, og synes nu også at have tacklet coronakrisen på vanlig effektiv vis. Men hvordan går det til, at en befolkning på godt 360.000 mennesker tilsyneladende kan klare alt? Selv at kvalificere sig til slutrunden i VM i fodbold. Hvor får de kræfterne fra?

Islændinge lever som realistiske fantaster i et land, hvor virkelighed og drøm hele tiden blandes. Virkeligheden er forankret i teknologi og markedsøkonomi, men i landskabets klipper og sten bor ”de usynlige”. Overnaturlige væsener der lever i parallelverdener til vores, ifølge mange islændinge. En tro der trækker spor tilbage til Islands historie på godt og ondt til landnamstid og sagatid.

Jeg er forfatter og foredragsholder og har på mødrene side rødder i Island. Inden for de seneste år har min mand og jeg købt sommerhus i det sydlige Island, hvor vi opholder os hver sommer. Jeg kommer i mit foredrag også ind på min slægts saga, Svarfdælasagen, der er skrevet i 1400-tallet, og som jeg har oversat til dansk.

At oversætte sagaen var som at lukke døren op til et rum, der ikke havde været åbnet i seks hundrede år. Ud over at høre om bosætternes liv i vikingetiden, får vi også et indblik i kvindernes vilkår på den tid, samt et bud på, hvorfor de ofte var så intrigante og skånselsløse i deres rænkespil.

Oversættelsen foreligger som trilogien Svafdælasagaen: Thorsteins Saga, Klaufis Saga og Karl den Stummes Saga.

Regioner
Hele landet