Stig Wørmer

historiker og journalist

Foredrag

Det Hellige Land. Den umulige historie. Den håbløse konflikt?

Israel-Palæstinakonflikten har alle en mening om. Mere eller mindre. Men hvad er meninger værd uden viden?

Denne konflikt er den mest forknudrede og modsætningsfyldte og samtidig nærmest konkret-umulige konflikt at håndtere. Det viser den fejlslagne udvikling siden Osloaftalerne.

Jeg vil give en konkret historisk oplæg baseret på fakta og statistik, på motiver og konflikt fra de første jødiske immigranter ankom i 1880'erne. Havde de en målsætning, en fælles målsætning med sig? Hvordan var de statsretslige forhold, som gjorde det muligt? Hvordan forløb dannelsen af en yishuv (en jødisk befolket samfund) i Palæstina og hvordan udviklede konflikten sig over tid? Jeg vil også belyse forskellige vinkler på sagen i det israelske samfund og komme med et bud på, hvad det er i den palæstinensiske og arabiske lejr, som spænder ben for en løsning lige som jeg vil trække hovedmodsætningerne op i det israelske samfund.

I netop denne krasse modsætning mellem to kulturer og to folk lever der en masse myter, som stadig er meget udbredte. Myter, som gengives på de sociale medier hele tiden. Hvordan hænger det sammen.

Endelig vil jeg prøve at indkredse diskussionen om antisemitisme og antizionisme, som i særlig grad er i fokus i den aktuelle debat. Hvad er hvad?

Regioner
Hele landet