Henrik Ahlmann

Forfatter, foredragsholder, folkeskolelærer

Foredrag

Den Franske Skole og Shellhuset

-Vi opnåede da, at København ikke blev bombet! (Erik Scavenius 1945).

Den 21. marts 1945 forvandlede Royal Air Force på få minutter den Franske skole Jeanne D’Arch til en rygende hob af støv og kalk under et angreb på Gestapo’s hovedkvarter i Shellhuset. Et boligkvarter bag Frederiksberg Allé blev med et forvandlet til et virvar af ild og røg. Over 900 mennesker mistede deres hjem. 

Henrik Ahlmann kortlagde begivenhederne i bogen Den Franske Skole (2005). Dette værk har siden fået håndbogsstatus og står som historisk hovedværk. Foredraget bygger på øjenvidner og lukkede arkiver. Der gøres ikke mindst op med den gamle myte, at frihedskæmperne i Shellhuset skulle skånes. Hør om Operationen, modstandsbevægelsens situation, forberedelserne og de britiske jageres vej ind over det Danmark frem til den frygtelige tragedie, hvor civile og redningsfolk stod nærmest magtesløse i ruinerne for at frelse de små skoleelever.

Ole Bornedal skriver: "Henrik Ahlmanns bog omkring fejl-bombardementet på Den Franske Skole - er et meget stærkt værk, som i detaljer beskriver angrebet og dets konsekvenser. Ikke mindst er bogens gribende citater fra overlevende nonner og børn, lige så frygtelige som de er bevægende.

Bogen giver et både kontant og følsomt indblik i den hændelse, som nok er den mest komplekse i dansk krigshistorie - og nok den mest katastrofale. 

I mit eget arbejde med spillefilmen Skyggen i Mit Øje, var Henrik Ahlmanns bog en uvurderlig hjælp til forståelsen af begivenheden, dens konsekvenser og menneskene i og omkring den”.

Populært, men dramatisk foredrag.

 

Regioner
Hele landet