Foredrag

Danmarkshistorie spejlet i provinsen!

En meget anderledes og farvestærk måde at skrive Danmarkshistorie på!

En temmelig almindelig købstad, Slangerup, med en stor, tidløs bykirke midt i Nordsjælland. Jernbanen er for længst erstattet af busser, byens relativt omfattende erhvervsliv lever højt på den centrale geografiske placering. Til de grønne omgivelser hører Danmarks største og ældste naturpark, ”Naturpark Mølleå,” der strækker sig fra Slangerup til Øresund. Bare et stykke almindeligt Nordsjælland, eller……?

Et projekt, der begyndte med en opfordring til blot at skrive renæssancebyen, Hillerøds, historie, et stort ønske fra denne Danmarks vækstby nummer et resulterede i stedet for i en både nytænkende, for nogle måske provokerende, Danmarkshistorie skrevet og opbygget præcis så kalajdoskopisk, som når vi hver især går på nettet og henter ny viden. Alt for mange kilder pegede nemlig i en anden retning, som jeg valgte at følge.

Kradser vi lidt i overfladen på rigtig mange danske byers fortid, dukker de mest overraskende og spændende eksempler hurtigt op på Danmarkshistoriske begivenheder med både konger, stormænd og gejstlige lyslevende. Særlig den gamle købstad og kongeby, Slangerup, viste sig velegnet at bruge som spejl for vor fælles Danmarkshistorie, et spejl også til inspiration for andre til at gå sammen vej.

En viking gad ikke være bonde; men ville hellere sidde på en stol og kradse penge ind, en dreng født i byen satte sig som mål at erobre Det Østromerske Rige, en biskop fra Roskilde begik statskup i byen, et stædigt byråd trodsede en voldsom kongemagt og tvang et enorms kirkebyggeri igennem som rent investeringsprospekt, en svensk konge brugte kirken som kongekirke, en salmedigter & politiker kom tilbage til byen som præst, en provst arresterede borgmester & byråd, en københavnsk skuespiller turde ikke gifte sig i København, en eventyrdigter hadede byen, en admiral ville forlænge sin jernbane fra byen og helt til New York, en statsminister drak sig sanseløst beruset på kroen, vor næsten hellige kongerække viser ikke at holde osv., osv.

Derfor er hverken kirken eller byen heller så tidløse, som man umiddelbart skulle tro, det er i sig selv en fortælling om væsentlige sider af Danmarks og Europas historie. Min ny Danmarkshistorie er således ikke en fuldstændig Danmarkshistorie; men en moderne og utraditionel historieformidling med hovedvægten på de ukendte sider af historie, det er forsøget på at engagere flere i selv at finde og skabe deres egen, vigtige Danmarkshistorie.

Med andre ord – underholdende og provokerende historieformidling! Tør du være med?

Regioner
Hele landet