Kim Hartzner

Generalsekretær

Foredrag

Bag om nyhedsoverskrifterne - ind i det lukkede Nordkorea

Bag om nyhedsoverskrifterne - ind i det lukkede Nordkorea .

I foredraget følger vi Kim Hartzner ind i det lukkede Nordkorea, som han har besøgt otte gange. Dermed har han - som en af meget få danskere - fået et enestående indblik i de almindelige nordkoreaneres liv - og det er ofte et andet billede end det, nyhedsoverskrifterne viser.

Det er historien om venlige mennesker med et enormt gåpåmod. Men det er også historien om en langvarig fødevarekrise, der holder befolkningen fast i invaliderende fattigdom. Over 40 procent af landets befolkning - 10 millioner børn og voksne - lider af kronisk underernæring, der giver sig udslag i hæmmet vækst og øget modtagelighed over for sygdomme. En mindre del, anslået 55.000 børn, er så underernærede, at de risikerer at miste livet ved den mindste smitte eller betændelse.

Under den store fødevarekrise i 2011 og 2012 sendte Mission Øst fødevarehjælp, vitaminer og kosttilskud til 50.000 nordkoreanske børn. Kim Hartzner fortæller fra sit besøg på børnehjem, hvor nogle af børnene var så afkræftede, at de ikke kunne rejse sig op.

Mission Øst er den eneste danske hjælpeorganisation, der har adgang til Nordkorea. I dag er organisationen engageret i landbrug, vandforsyning og genopbygning efter en oversvømmelseskatastrofe i august 2016.

Ved sit seneste besøg i landet var Kim Hartzner vidne til følgerne af en hedebølge, der har ødelagt majshøsten, så en ny fødevarekrise kan være under opsejling.

Honoraret på 2.500 kr. går til Mission Østs arbejde.